Guide til autostole

I hvilken vægtklasse befinder dit barn sig?

Autostole er kategoriseret efter vægtklasser, hvor de er delt op i forskellige grupper, fra gruppe 0 til gruppe III. Når du er på udkig efter en autostol, er det vigtigt at du investerer i en stol, som dit barn passer på det gældende tidspunkt og under ingen omstændigheder sætter dit barn i en stol, som barnet først senere vokser rigtigt ind i. I mange tilfælde vil producenten oplyse om en tilsvarende alder, som autostolen gælder til. Det er dog vigtig at huske på, at alderen kun er vejledende, da alle børn udvikler sig og vokser forskelligt. Derfor skal du også altid være opmærksom på højdeangivelserne og vægten, som de forskellige stole passer til.

Gruppe 0+

 • Vægt: 0-13 kg
 • Alder: Fra fødslen til 15 måneder
 • Højde: 40-90 cm
Gruppe 0+ autostole er de mindste autostole, som anvendes fra fødslen og op til 13 kg. Stolen fungerer som det man kalder en reboarder, altså en bagudvendt autostol, som monteres mod kørselsretningen. Bagudvendte autostole reducerer risikoen for skader i dit barns nakke og hals ved frontkollisioner. Energien fra ulykken skubber på denne måde barnet ind i sædet, som stabilisere barnets følsomme hoved og nakke.
Find autostolene her >

Gruppe 0+/I

 • Vægt: 0-18 kg
 • Alder: Fra fødslen til 4 år
 • Højde: 40-100 cm
Autostole til børn i mellem 9 og 18 kg kan oftest monteres både med og mod kørselsretningen. Dette gør dem ideelle til småbørn, som er for store til den helt lille autostol, men hvis nakkemuskler stadig ikke er stærke nok til at sidde i en autostol, der vender med kørselsretningen. Stole i denne gruppe udvikler sig dermed sammen med barnet og kan nemt omdannes efter ønske.Find autostolene her >

Gruppe I/II/III

 • Vægt: 9-36 kg
 • Alder: 1-12 år
 • Højde: 75-150 cm
Autostole til børn mellem 9 og 36 kg har en fordel i og med, at de kan benyttes i en meget lang periode. Der er kun brug for at småjustere stolen få gange under brugsperioden for at holde stolen sikker og ikke mindst komfortabel i hele perioden. Sæderne kan oftest monteres både med og mod kørselsretningen.
Find autostolene her>

Gruppe II/III

 • Vægt: 15-36 kg
 • Alder: 3,5-12 år
 • Højde: 95-150 cm
Autostole i vægtklassen 15 til 36 kg kan kun monteres med kørselsretningen. I dette stadie, vil dit barns nakkemuskler have udviklet sig tilstrækkeligt, så de er stærke nok til at holde barnets hoved.
Find autostolene her >

Hvilken retning skal autostolen monteres i?

En autostol kan monteres enten med eller mod kørselsretningen, også kaldet bagudvendte autostole eller reboardere. En reboarder vil kunne absorbere mere af stødet fra en kollision. Derfor er disse stole også anbefalet hos spædbørn, hvis nakkemuskler og rygsøjle endnu ikke er færdigudviklede og derfor ikke er stærke nok til at holde barnets hoved. Når børnene bliver ældre og deres muskulatur udvikles tilstrækkeligt, vil man kunne anvende en autostol, der vender med kørselsretningen.
I en autostol som vender med kørselsretningen, har dit barn fuldt udsyn over begivenhederne og du kan nemt kigge dit barn i øjnene under kørsel.
Autostole, som kan monteres i begge retninger, kan benyttes efter ønske. Mens barnet er spæd, kan stolen trygt benyttes mod kørselsretningen. Så snart nakkemuskulaturen er stærk nok til at holde barnets hoved, kan man let dreje stolen og benytte den fremadvendte funktion.

Bagudvendte autostole

Bagudvendte autostole, også kaldet reboardere, er ideelle til børn i en alder fra 0 til 4 år. Disse stole kan både monteres på forsædet eller på bagsædet af bilen. Det anbefales altid at benytte de bagudvendte autostole til babyer og småbørn, da deres nakkemuskulatur og rygsøjle ikke er fuldt udviklet og derfor er yderst udsatte hvis en ulykke skulle forekomme. I en bagudvendt autostol vil sædet absorbere slagkraften ved frontale ulykker og fordele denne til hele kroppen på barnet.

Find vores bagudvendte autostole her

Hvordan skal autostolen monteres?

Kindersitze mit Sicherheitsgurt befestigen

Nogle stole skal blot monteres med sikkerhedsselen i bilen. Dette er en simpel metode, hvor stolen fastgøres med et enkelt klik.

Kindersitze mit Isofix

Mange biler i dag er udstyret med isofix-beslag, som man bør benytte til sin autostol, hvis muligt. Isofix systement forbinder autostolen med isofix beslagene i køretøjet. Dette sikre en optimal beskyttelse, især ved frontaleulykker.

Kindersitze mit Basisstation

En monteringsbase kan enkelt fastgøres i enhver bil. Autostolen fastgøres direkte til basen og anbringes på denne måde i bilen.

Hvilket udstyr er vigtigst for dig?

Sidekollisionsbeskyttelse er efterhånden ved at være standard på mange modeller, men ud over dette bør du undersøge de justerbare elementer, så som sædeposition, ryglæn og nakkestøtte, som ofte kan variere fra model til model. Hvilke funktioner er særligt vigtige for dig?

Seitenaufprallschutz

Sidekollisionsbeskyttelse

Dybe, polstrede sideskiver giver en helt særlig beskyttelse i tilfælde af sidekollisioner.

Verstellbare Sitzposition

Justerbar siddeposition

Justerbare siddepladser med flere juateringsmuligheder sikrer en maksimal komfort for alle aldersgrupper.

Verstellbare Rückenlehne

Justerbart ryglæn

Et justerbart ryglæn kan indstilles optimalt efter netop dit barns behov.

Verstellbare Kopfstütze

Justerbar nakkestøtte

En justerbar nakkestøtte sikrer ikke mindst en komfortabel men også en sikker siddeplads.

Hvordan ønsker du at fastgøre dit barn?

Du kann fastgøre dit barn i autostolen på to forskellige måder. Den mest almindelige metode er en fempunktssele som er monteret i autostolen. Her er barnet sikkert fastgjort over hele kroppen. Et alternativ er mavepuden. Placer barnet i autostolen og klik derefter mavepuden på plads. Takke være mavepuden, vil stødet fra en kollision blive fordelt over hele kroppen på barnet.

Fem-Punkts-Selen

Fempunktssele-systemet er oftest et separat selesystem, som er fastgjort til autostolen. På grund af den stramme og individuelle pasform, giver denne den ideelle sikkerhed for dit barn. Det kaldes en fempunktssele, da selen skærer kroppen over fem punkter: den løber over hver skulder, hofterne og mellem benene.

Mavepuden

En mavepude placeres foran barnets krop og ligner et lille bord. I en ulykke vil barnet blive skubbet frem ad ind i puden, som absorberer stødet og fordeler virkningen over hele barnets krop, for at give den bedst mulige beskyttelse mod skader. Denne fungere altså lidt på samme måde som en airbag.

Har du også behov for tilbehør?

Udover de allerede nævnte faktorer, som spiller ind ved køb af en autostol, findes der også rigtig meget ekstra tilbehør. Eksempelvis kan det være en fordel at finde et aftageligt betræk, som også kan gå i vaskemaskinen og eventuelt et åndbart sommerbetræk til de varme måneder, så barnet ikke overopheder når det sidder i stolen om sommeren eller måske et akkustik spænde, som bekræfter at selen er blevet spændt korrekt.

Foretrækker du bestemte mærker?

Når det kommer til autostole, tilbyder pinkorblue.dk et bredt udvalg af mærker. Selvfølgelig alle med producenter som har sikkerheden som førstepriotet og alle som lever op til sikkerhedsstandarderne i EU. Tip: Eventuelt forhør dig ved venner og familie om hvilke mærker de har haft gode oplevelser med.

axkid
Britax Römer
Chicco
Concord
Cybex
Hauck
Recaro
Maxi Cosi
Kiddy
Osann
Peg-Perego
Safety 1st