Inspiration påske

Barn med kanin i kurv

Alletiders påske

Påsketiden er et spændende emne, som vi her på siden vil kigge næmere på. Vi har således samlet lidt ekstra ekspertviden om højtiden, viser gode og sjove ideer, så børnene kan udfolde sig kreativt og giver svar på, hvordan man bedst kan forklare påsken overfor børnene. Vi ønsker dig en hyggelig påsketid sammen med familien! God fornøjelse med denne guide!

Hvad betyder påsken for de små

Mor, far, hvad er påske?

Hvis man ud over festens familietraditioner også ønsker at formidle den religiøse baggrund, så er en begivenhed som Jesu fødsel i forbindelse med julefesten klart nemmere at forklare end de delvis voldsomme billeder forbundet med påskens hændelser. Det er i den sammenhæng vigtigt at vurdere, hvornår barnet er klar til emnet. Overvej, hvilke dele og detaljer af historien der passer til hvilken alder, så barnet ikke bliver skræmt. Undervurdér dog ikke børns nysgerrighed! Det bedste er at du har passende forklaringer parat allerede i forvejen.  

Et kort overblik over påskefestens historie.

Før du kan give kvalificerede svar, er det sikkert en stor hjælp selv at tænke over, hvorfor påsken fejres. Påsken er kristendommens højtid med den største betydning. Påsken varer flere dage og påskesøndag fejres Kristi opstandelse. Historien siger at Jesus rejste til Jerusalem for at fejre Passah-festen. Han blev fastsat af romerne, som dømte Jesus til døden. Han blev korsfæstet og lagt i en hulegrav. To dage senere var hulegraven tom og Jesus opstået fra de døde. Påske fejres dog også som familie- eller forårsfest helt uden religiøse motiver.

Festligt påsketøj
Legetøj

Hvorfor ligger påsken på forskellige tidspunkter fra år til år?

Hvis du har undret dig over at vi kalder påske for forårsfesten lidt længe oppe på siden, så får du her en god begrundelse for betegnelsen. Påskesøndag ligger således altid på den første søndag efter forårets første fuldmåne. Månens cyklus er lidt kortere end en gennemsnitlig kalendermåned, hvilket forklarer de forskellige datoer i årenes løb. Således fejres dagen enten i marts eller april, men altid når forårssolen begynder at kilde i næsen.


Påskens skikke og traditioner

Det er de forskellige påsketraditioner, som skaber den særlige højtidelige stemning.

Gæk gæk gæk - mit navn det står i prikker

Gækkebrevet er i vores øjne måske påskens smukkeste og sjoveste tradition, som i øvrigt næsten kun er kendt i Danmark. Vintergækken er en af de første forårsblomster og planten har givet navn til denne tradition, idet man traditionelt lægger en vintergæk med i brevet. Man skriver en remse eller et digt og opfordrer modtageren til at gætte, hvem der har sendt brevet. Alt efter om modtager kan gætte hvem der har skrevet brevet eller ej, skylder den ene den anden et chookoladepåskeæg. Det gælder således om at vildlede modtageren en smule - det er blevet til verbet at "gække". Gækkebreve klippes traditionelt i smukke mønstre, så denne skik også er en hjertevarmende tidsfordriv til børnene i dagene op til påsken. Vintergækkens forårssmil, gækkebrevets klippestil, skjulte hjerter gemmer sig og skjulte hjerter elsker dig.

Børnene elsker at male æg

At farve hårdkogte æg er én mulighed for at pynte op på påskefrokosten og for at få det farverige forår ind i huset. En mere avanceret og mere spændende metode er at tømme rå æg, ved at puste æggehvid og -blomme ud gennem små huller, der prikkes i æget. De tomme æg kan nu males individuelt, børn i skolealderen kan prøve at skrive deres navn på æget og man kan lime farvede fjer eller øjne på. Om hønen eller æget kom først, kan vi ikke svare på, men æget pynter i hvert fald mere i den fine stue end en stakkels høne og kan med lidt omhu genbruges året efter. Ægenes indhold skal hellerikke gå til spild og kan fint anvendes til bagning - det er således også direkte den næste aktivitet, som de små elsker at hjælpe med. Vidste du at traditionen oprindeligt havde helt praktiske årsager? I tiden før påske fastede folk og spiste blandt andet ikke æg. Det kunne hønsene jo dårligt tage hensyn til , så folk kogte ægene, så de kunne spises efter fastetiden. For at kunne skelne mellem de kogte og friske æg, blev kogte æg malet. FARVER

Alt til den lille kunstner
Kreativsæt

Påskeharens bedste gemmesteder

Som barn glæder man sig måske mest til at søge efter gemte æg, chokolade og legetøjsgaver. Med lidt held ligger påsken så sent, at vejret tillader at påskeharen kan gemme godterierne ude i haven. Det kan altid anbefales at skrive gemmestederne ned, især hvis der er tale om mange børn og gaver. Husk at vælge gemmestederne så de passer til barnets alder.

Har du set påskeharen?

Ligesom julemanden er påskeharen gavmild men på samme tid særdeles sky. Selv når børnene forlængst skulle have luret at påskeharen ikke findes, vil de fleste dog nyde at opretholde traditionen og historien om påskeharen i nogle år. Trods alt har påskeharen jo også travlt med at besøge samtlige børn, så det er en god forklaring på, hvorfor det næsten er umuligt at få den set. I mange tilfælde spiller påsken allerede en stor rolle i børnhaven og skolen og det kan ske at barnet er så fascineret af harer, kaniner og kylliger, at der opstår et ønske efter et levende kæledyr. Husk dog at det altid er forbundet med et stort ansvar at holde husdyr. Er du i tvivl, så vil et sødt krammedyr i langt de fleste tilfælde være den mere passende gave. Et barn kan med fordel prøve sig frem til at forstå det ansvar man har i forbindelse med husdyr ved at passe på venners husdyr mens ejeren er på ferie eller ved at lufte venners hund engang imellem. Husdyr skal under alle omstændigheder altid behandles med omhu og respekt! Men hvis i som familie er klar til et husdyr og ansvaret forbundet hermed, så kan et husdyr være til stor glæde og positiv pædagogisk virkning. Spørg vennerne i klassen, for at høre mere om hvilke husdyr de har og hvilke ulemper og fordele der er forbundet med at have en hund, en kat eller en kanin.
Yderligere råd til en vellykket påskefest

Er du vild med kaniner og harer
Forårs legetøj

Påskefrokost med hele familien

Påskefrokosten består i de fleste tilfælde af tre forskellige retter. Man lægger for eksempel ud med fisk i form af sild, fortsætter med kylling eller lam og afslutter frokosten med et blandet ostebord. Dog findes der et utal af forskellige varianter og især med børn ved bordet er det helt i orden at afvige fra de traditionelle retter. Meningen er at påskefrokosten samler familien og at det hele foregår helt uden tidspres. Ostebordet inviterer således til lidt mere hygge og frihed til børnene, som så ikke er bundet til bordet. Det kan være svært at koordinere mad, gæster, sengetider mm. i forbindelse med helligdage, men prøv altid alt efter børnenes alder at overveje om det nu er så snu at give legetøjsgaver lige inden der skal spises.

Børnebestik og tallerkener

Traditioner i andre lande

Påsken fejres med forskellige traditioner fra land til land og fra familie til familie. I mange andre lande er det således for eksempel skik at afbrænde et stort påskebål, som vi kender det fra Sankt Hans. Kender du til danske påsketraditioner, som vi har glemt at nævne?
Ferie derhjemme

Efterhånden er mange familier gået over til at tage på skiferie nogle uger inden påske og nyder således påskedagene på en mere afslappet måde derhjemme. Børnene har dog skoleferie hele påskeugen. Bagning og at puste/male æg er desværre kun sjovt én dag, så man skal finde på kreative aktiviteter til resten af dagene. Med lidt held er foråret så godt på vej, at en ny cykel, et løbehjul, rulleskøjter, en sandkasse eller andet udendørs legetøj kan forvandle påskeferien i en uforglemmelig oplevelse. Når de første solstråler lokker de store og de små ud i naturen med et hav af sjove aktiviteter, så er der ingen, som burde kunne klage over kedsomhed. Husk at forberede både uden- og indendørsaktiviteter, så i er på den sikre side. BIG, Puky of Hudora.

Køretøjer barnecykel
Udendørs legetøj

Vi ønsker dig og din familie en god og hyggelig påske sammen med familie og venner!